Casa Asia

Direct AccessCap_casaasia
Travel > El misteri dels vaixells desapareguts a la costa d'Indonèsia

El misteri dels vaixells desapareguts a la costa d'Indonèsia

L'estranya desaparició de diversos vaixells de guerra holandesos ha despertat curiositat d'investigadors i historiadors, el que els ha portat a posar en marxa una investigació internacional per a desxifrar el misteri d'aquests vaixells enfonsats durant la II Guerra Mundial a la costa de Java, Indonèsia.

El 27 de febrer de 1942, durant la Batalla de Java, es va viure una gran batuda entre la flota holandesa i la japonesa, que va involucrar vaixells de Gran Bretanya, Holanda, Estats Units i Austràlia. El resultat d'aquesta batalla va ser l'ocupació japonesa a les Índies Orientals Holandeses (territori que ara és Indonèsia) i un horrible final per tres dels vaixells holandesos, en els que van perdre la vida uns 2.200 mariners. Les restes dels vaixells enfonsats van ser declarats com a tomba sagrada de guerra.

El 2002 un grup de bussejadors australians aficionats els va trobar. Segons EFE, Jaan Anten, historiador marítim, les restes descansaven a 100 quilòmetres de la costa i a una profunditat de 70 metres, i el 2012 encara seguien al seu lloc.

La desaparició misteriosa d'aquests "tresors" de guerra va ser descoberta per Theo Doormans, fill de Karel (capità d'aquella flota), que amb motiu del 75è aniversari de la tragèdia volia fer algunes fotos, i es va trobar que algú s'ho havia emportat gairebé tot. "Les tombes de guerra són sagrades i intocables, i em dol que s'hagi permès això", es lamentava Doormans. Els vaixells desapareguts són propietat legal del país d'origen, per aquest motiu Holanda està buscant despostes a aquest enigma, amb l'esperança de recuperar la memòria històrica.

Uns altres tres vaixells britànics també van desaparèixer, segons el diari anglès The Telegraph: el HMS Prince of Wales i el HMS Repulse. En un comunicat a la CNN el portaveu del Ministeri de Defensa de Gran Bretanya va condemnar "la pertorbació no autoritzada de qualsevol naufragi que contingui restes d'humans".

Segons The Guardian, el Ministeri de Defensa neerlandès ha declarat que les restes del HNLSM De Ruyter (6.545 tones) i del HNLSM JAVA (6.670 tones) havien desaparegut completament, i que també faltava un tros del HNLMS Korteanaer (1.316 tones). La ministra, Jeanine Hennins, va suggerir també que les restes podien haver estat sostretes de manera il•legal i que "la profanació d'una tomba de guerra és un delicte greu". El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha viatjat a Indonèsia per traslladar a les autoritats del país la seva preocupació i ha insistit a portar a terme una investigació conjunta per aclarir tot el que ha passat.

La profanació no autoritzada d'un vaixell que conté restes humanes és equivalent a treure un cadàver d'una tomba, totalment il•legal. Per això, es dubta de l'autorització de les autoritats d'Indonèsia i se senyala com a responsables a màfies que utilitzen explosius i grues per trossejar i treure peces.

Per la seva part, el coronel Gig Jonias Mozes Sipasulta, portaveu de la Marina d'Indonèsia va dir que "dir que les restes dels vaixells van desaparèixer de sobte no té sentit", "les activitats subaquàtiques poden durar mesos, fins i tot anys", va afegir.

A les costes d'Indonèsia, Singapur i Malàisia hi ha més de 100 vaixells i submarins enfonsats durant la guerra. El 2015, el New Straits Times va informar que hi ha grups de busseig disfressats de pescadors que fa dècades que s'aprofiten d'aquestes restes per robar peces de metalls concrets (com l'acer o l'alumini).

Fa un any, Indonèsia, Estats Units, Austràlia I el Regne Unit es van reunir a Yakarta per acordar la protecció i preservació dels seus vaixells enfonsats al mar de Java. Anten recrimina a Holanda no haver assistit a la trobada.

Aquella batalla li va costar a Holanda les Índies Orientals Holandeses i la pèrdua de moltes vides, però les autoritats d'avui no estan disposades que dècades després també els arranquen les proves de la seva història.

Share to Twitter Share to Facebook Share to LinkedIn Share to Google Reader Share to Yahoo Share to delicious Share to NetVibes Share to Digg Share to Menéame Share to La Tafanera Rss

Search at Casa Asia Website
Casa Asia in WWW:
Facebook Twitter Youtube Flickr Spotify LinkedIn Foursquare

Agenda

Asia-Pacific Interactive Map

Mapa interactiu d'Àsia-Pacífic
Discover Asia, country by country
Casa Asia
Casa Asia | Social Headquarters | Can Tiana Venue | c/ Bolivia, 56 | 08018 Barcelona | +34 93 368 08 36
Casa Asia Center - Madrid | Palacio de Cañete | Calle Mayor, 69 | 28013 Madrid | +34 91 360 01 94
© CASA ASIA 2016. Legal Terms. Produced by rodest